RSS feed

Fie

Geplaatst op

Waar het fietspad in Rotem het Reselt kruist is enkele maanden geleden een nieuw fietscafé geboren. Fie heet het. Het heeft een gezellig buitenterrasje en een binnenruimte die daarop uitkijkt door een grote glaspartij. Nu de dagen kouder worden nestelen steeds minder mensen zich op het terras. En diegenen die het wel nog doen worden stilaan van binnenuit vreemd bekeken. Ondertussen kan met enige zekerheid geconcludeerd worden dat het ongeprikten zijn. Paria’s van de maatschappij.

Het doet me erg denken aan een belevingsvoorstelling die ik een paar jaar geleden maakte. Bij aankomst werden de mensen willekeurig ingedeeld in een A en een B groep. Families en koppels werden zo uit elkaar gehaald en aan de B mensen werd gevraagd om buiten (het was winter) te wachten. De A mensen mochten binnen plaatsnemen in een gezellige ruimte (die uitkeek op de parking waar de B mensen stonden te bibberen) waar ze verwend werden met een drankje en een hapje. Voor de B mensen ging de sfeer snel van wel grappig naar vervelend naar verontwaardigd tot boos. Voor de A mensen ging het van hilarisch naar enigszins meelijdend maar och ja, de hapjes zijn wel heel lekker.

Na de verdeling van het publiek in twee comfortklassen en de confrontatie door het raam van beide partijen, volgde er in onze voorstelling een coup de théatre: de A mensen mochten de schouwburg betreden en zouden de voorstelling volgen als kijkend publiek. De B mensen werden geblinddoekt naar het podium geleid en beleefden de voorstelling als participant, als meecreërend publiek.

De reacties achteraf waren bijna unaniem: als ze op voorhand een groep hadden mogen kiezen, hadden ze voor de volle beleving van de B groep gekozen.

Europa gaat massaal voor de coronapas, maar wat beslist Belg... - Het Nieuwsblad Mobile

Ik vraag mij af of er voor de B groep, de paria’s van de coronamaatschappij ook een coup de théatre volgen zal. Of zullen ze permanent tentoongesteld worden als curiositeit voor een publiek van onverschillige cultuursnuivers dat zich apathisch warmt aan koffie en loos comfort?

Over Evy Van Eynde

https://evyvaneynde.wordpress.com/

Volgende »

 1. Hey Evy, volgens mij hebben ze bij Fie sowieso al een neus voor ongevaccineerden. Afgelopen zomer, toen wappies nog her en der vrolijk en vrij mochten rondflapperen, bezochten mijn vrouw en ik er het ‘gezellige’ terras, netjes met de muilkorf op tot aan ons tafeltje. Ondanks dat we lekker buiten in het zonnetje zaten voelden we ons buiten gekeken. We controleerden snel of we ons misschien vergeten waren aan te kleden maar daar zouden we onderweg op de fiets toch wel al hinder van ondervonden moeten hebben? Me dunkt dat ze voor het vertier van de brave bezoekers hun terras open houden zodat zij er een attractie bij hebben. Het is misschien geen slecht idee dat een ongevaccineerde een kleine vergoeding krijgt wanneer hij er plaatst neemt. Lijkt me eerlijker dan de brave bevolking entreegeld op te dringen. Zo blijven we goede vrienden en dat is nog altijd het meest belangrijke nietwaar?

  Like

  Beantwoorden
  • Hahaha, Johnny! Ik doe al anderhalf jaar geen horeca meer, maar ik wandel er bijna dagelijks voorbij en ik raap walnoten onder de boom die er tegenover ligt. Ik lach me te pletter met hun belachelijke mondmaskergegoochel maar zij vinden mij wellicht ook een rariteit 😀

   Like

   Beantwoorden
 2. Tja wie zal het zeggen, wellicht krijgen we (als ongevaccineerden) uiteindelijk een plek in een natuurhistories museum naast opgezette bewoners van donker Afrika uit 1600…

  Like

  Beantwoorden
 3. Ik herinner mij die voorstelling als de dag van gisteren .Ik heb er geen woorden voor dat deze situatie nu ook in realiteit gebeurd.
  Hoe lang zullen de A-mensen nog ongestoord blijven genieten van hun hapjes(als wij het maar goed hebben) en de B-mensen als paria’s blijven beschouwen?
  Wie zijn in deze situatie de echte paria’s?

  Like

  Beantwoorden
 4. Wat een slim concept, die theatervoorstelling…

  En hier ook een ongevaccineerde. Ik heb wel de indruk dat die in Spanje (van waaruit ik schrijf) toch iets minder vreemd gevonden worden dan in België. Ik heb er alleszins nooit negatieve recaties over gekregen (enfin, niet in mijn gezicht), terwijl ik in Belgische media wel heel gemene dingen over ongevaccineerden heb gelezen.

  Ik ken trouwens wel meer mensen die niet gevaccineerd zijn, en anderen die het bij één prik gehouden hebben toen na de eerste prik bijvoorbeeld hun menstruatiecyclus niet meer regelmatig kwam. Om maar te zeggen: als je hier met de mensen begint te praten, merk je dat er veel meer wantrouwen is tegenover die vaccinaties dan je zou denken als je alleen de media volgt. Er is hier ook niet zo´n circus gemaakt van het vaccineren van kinderen, al hebben veel mensen dat wel gedaan.

  En we zullen zien he, wat het op termijn gaat geven. Tenzij ze de vaccinatieplicht invoeren natuurlijk. Want zonder controlegroep om mee te vergelijken kan je niet weten wat het effect was van die vaccinaties. (Dus nog een reden om je niet te laten vaccineren: voor de wetenschap! Maar hoe gaan we dat uitgelegd krijgen.)

  Geliked door 1 persoon

  Beantwoorden
  • Fijn dat het in Spanje allemaal zo relaxt verloopt. In België ben je voor veel mensen meteen een wappie en/of een antivaxxer als je de prik tegen corona niet wenst. Sommige scholen hier zijn ware prikpropaganda-instituten. Eén van mijn dochters kon die constante druk op school niet meer aan en doet nu thuisscholing. Ondertussen mogen mijn beide tienerdochters bijna nergens meer binnen. Ik word daar heel erg moe, boos en verdrietig van.

   Like

   Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

WILD AT HEART FORAGING

De natuur als voorraadkast!

BURT'S DRAMA

Inspiration, Insight and Information for Drama Teachers

Patterns of Meaning

Exploring the patterns of meaning that shape our world

Hardnekkige melodietjes

Kirstin Vanlierde

Swiss Policy Research

Geopolitics and Media

Kirsten Zeemeermin

Artikelen, verhalen, gedichten, sprookjes en muziek

A Fetish For Poetry

we write the streets

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

De Taalfluisteraar

Interessante, leuke, toffe en bijwijlen humoristische stukjes over taal

POETRY

| WRITTEN BY KRAGE

KunstVensters

online kunstmagazine

THE DREAM LIFE OF BALSO SNELL

over boeken en auteurs

second part of my life

Geluk volgt uit tevredenheid en tevredenheid is een keuze

In de stilte

berichten en brieven, notities, teksten en radio-werk, tekens van leven en sterven, aanwezigheid en afwezigheid, labo en latrine, liefde en leed.

De Laatste IJsschots

Muziek, taal, poëzie

Evy Van Eynde

Freelance theatermadam, schrijver, docent & creatieve duizendpoot

Woordzoeker vzw

Muzische, artistieke taaleducatie voor kinderen, jongeren en volwassenen

Het Ontstaan

Hoe de woorden zich bewegen en vorm worden

Roos van rijswijk

Schrijft, presenteert, interviewt, coacht en organiseert

Kim in de pen blogt

Belevenissen van een maandagskind

ben zo terug!

En toen was er...

Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

pazzidiparole.wordpress.com/

Ann Van Dessel - Erwin Steyaert - Hilde Pinnoo

Kunstflaneur.be

Flâner est une science, c'est la gastronomie de l'oeil. (Balzac)

Fotogedichten van Lenjef

Losse gedachten in woord en beeld gevangen ©

Figments of a DuTchess

not noble, just Dutch

LouTerLou, I'm telling you

blogs, columns, life

Loessoep

I'd rather be a verb than a noun

Goed Gezind

Terug naar de eenvoud

Kluger Hans

Online platform

Waar mijn pen ligt, ben ik thuis

Wherever I lay my pen, that's my home

KING BILLY's REPUBLIC

For whatever it's worth

Alowieke

Gewortelde nomade in Friesland

Stop Shop 2014

we stoppen de shopping waanzin (voor één jaar)

Jean Philip De Tender

everything is a story

Taaldacht

Mijmeringen over de aard en wortels van onze taal

sarahgoodreau

things and not things.

Door Suzanne

De beleving in al haar facetten

Opmerkelijke Manieren

mijn ervaringen als lid van Mensa

Groove Garden

Adriaan Kuipers

%d bloggers liken dit: