RSS feed

THE FUTURE IS FEMALE

Geplaatst op

Afgelopen zaterdag ging ik naar de World Wide Demonstration in Ter Kamerenbos om te ijveren voor een genuanceerd coronabeleid en een vrije, vreugdevolle toekomst op mensenmaat. Tijdens eerdere manifestaties droeg ik protestborden met JA, IK WIL/EEN HUMAAN BELEID en NO CULTURE NO FUTURE. Zowat iedereen juichte deze slogans toen toe. Dit maal echter verkondigde ik: THE FUTURE IS FEMALE. Die boodschap werd minder unaniem positief onthaald. De meeste vrouwen staken instemmend hun duim omhoog, veel mannen reageerden echter bedenkelijk, afwijzend of minachtend, hoewel er zeker ook mannen waren die mijn actie (al dan niet voorzichtig) toejuichten. Achteraf ontspon zich ook online een discussie over het waarom van deze boodschap op een manifestatie tegen de coronamaatregelen. Bovendien stelde men zich de vraag of deze boodschap niet al te polariserend, kort door de bocht of naïef was.

Ik zie heel deze crisis als een laatste stuiptrekking van het fundamenteel gewelddadige kapitalistische systeem dat inherent teert op de uitbuiting van onze aarde, op de ontwrichting van gemeenschappen en op de devaluatie van het menselijke leven, in het bijzonder dat van iedereen die niet beantwoordt aan de norm van wit, rijk, heteroseksueel en mannelijk. De jarenlange besparingen in de zorg – een sector waarin voornamelijk vrouwen werken – is een illustratie van die permanente devaluatie van het menselijke leven en de huidige crisis vloeit daar direct uit voort.

In die zin is deze pandemie een zoveelste symptoom dat ons waarschuwt voor de onderliggende, structurele systeemzweer die op barsten staat. En het huidige absurde maatregelencircus dat beleid heet, zal weldra niet meer blijken te zijn dan een pleister op een etterende wonde.

We hebben geen gewelddadige revolutie nodig. Revoluties leiden niet tot structurele veranderingen. Ze veranderen de naam van het regime, maar niet de fundamenten ervan; ze plaatsen andere personen op dezelfde postjes van dezelfde hiërarchieën maar stellen de mechanismen van het systeem amper in vraag.

We hebben constructieve, creatieve, collectieve strijdlust nodig om van onderuit een nieuw systeem te creëren dat gebaseerd is op menselijkheid, verbondenheid en sociale rechtvaardigheid. Vrouwen kunnen in dit soort van strijd het voortouw nemen. Vrouwen werden en worden immers bij uitstek fysiek, economisch en sociaal gedevalueerd binnen het patriarchale, kapitalistische systeem. Wereldwijd zie je de laatste decennia dan ook een feministisch activisme groeien dat uitgesproken antikapitalistisch is en dat zich bezighoudt met én veranderingen creëert op het vlak van alle belangrijke aspecten van het leven: onze relaties met elkaar en met onze leefomgeving, educatie, lichaamsbewustzijn, gezondheid, voeding, kleinschalige landbouw, lokale economie en sociale rechtvaardigheid.

Met dit soort van strijdlust en engagement kunnen we deze crisis het hoofd bieden en fundamenteel alternatieve vormen van samenleven uitdiepen en verwezenlijken in de politiek van het dagelijkse leven.

De slogan THE FUTURE IS FEMALE is niet polariserend, kort door de bocht of naïef: Het is een appel aan iedereen die zich inzet voor een rechtvaardigere wereld om zich aan te sluiten bij deze constructieve, creatieve, collectieve feministische strijd voor een vreugdevol, verbonden en humaan bestaan voor iedereen.

Over Evy Van Eynde

https://evyvaneynde.wordpress.com/

Volgende »

 1. Heeft de coronacrisis ook niet wereldwijd aangetoond dat die crisis over het algemeen beter aangepakt werd waar er vrouwen in het beleid zaten?
  Dat onze Valenciaanse gemeenschap de beste cijfers kan voorleggen van hele Spanje, hebben we volgens mij voor een groot deel te danken aan Monica Oltra. En kijk wat Jacinda Ardern voor Nieuw-Zeeland heeft gedaan.
  We kunnen dus maar beter hopen dat de toekomst vrouwelijk is.

  Geliked door 1 persoon

  Beantwoorden
  • Ja, ik ben persoonlijk meer een niet-establishment kind of feminist 🙂 maar ik denk inderdaad ook dat ook vrouwen binnen het establishment – indien ze in hun eigen kracht blijven en zich niet tot in het wanstaltige aanpassen aan de mannelijke norm – tot een constructievere vorm van leiderschap in staat zijn. We kunnen ons maar beter concentreren op die kwaliteiten en hoe we die kunnen gebruiken om van de wereld een rechtvaardigere plek te maken, dan ons blind te staren op glazen plafonds waar de meeste vrouwen totaal geen boodschap aan hebben.

   Geliked door 1 persoon

   Beantwoorden
 2. Van den Bergh François

  Als man sta ik volledig achter de slogan “the future is female” in die zin dat er eindelijk een eenheid moet komen tussen het vrouwelijk en het mannelijk aspect.
  We hebben nood aan een liefdevolle samenleving waar het hart evenwaardig is aan het pure denken.
  Daarom is het nodig dat zowel het verkrampte mannelijke als het verkrampte vrouwelijke geheeld worden.
  De overheersing van het pure rationele mannelijke heeft al veel te lang geduurd en heeft grotendeels geleid tot alle problemen waarin we nu verzeild zijn geraakt !
  Meer dan ooit is het de tijd om dit samen aan te pakken, in eenheid !

  Geliked door 1 persoon

  Beantwoorden
  • Fijn dat je reageert François! De meeste niet verkrampte mannen begrijpen deze slogan dan ook als een appel om samen te strijden voor een rechtvaardigere wereld waarin we – inderdaad – opnieuw durven luisteren naar ons gevoel.
   Audre Lorde zei: De witte vaders zeiden tegen ons: ik denk, dus ik ben. De zwarte moeder in ieder van ons – de dichter – fluistert in onze dromen: ik voel, dus ik kan vrij zijn ❤

   Like

   Beantwoorden
 3. Heel knap zoals jij kunt verwoorden waar de heel nog steeds over het algemeen witte en maanelijke schoen wringt. Nu oo mijn 66e met een naderend pensioen en al vijftig jaar werkende vrouw / moeder / oma zie ik nog steeds onveranderde mannelijke denkbeelden die positieve vooruitgang en denken in de kiem probeert te smoren

  Like

  Beantwoorden
  • Inderdaad, we moeten onze zusters en dochters aansporen om de feministische strijd te blijven voeren, want de gelijkwaardigheid is nog lang niet in zicht. De felle reacties van veel mannen op mijn boodschap illustreren dat. Gelukkig zijn er anderzijds ook steeds meer mannen die samen met ons deze strijd willen aangaan ❤

   Like

   Beantwoorden
 4. Mijn keyboard heeft de hik zie ik,, Wat ik wilde neerschrijven: wwar de nog steeds over het algemeen witte en mannelijke schoen wringt, Nu voor etc…

  Geliked door 1 persoon

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

WILD AT HEART FORAGING

De natuur als voorraadkast!

BURT'S DRAMA

Inspiration, Insight and Information for Drama Teachers

Patterns of Meaning

Exploring the patterns of meaning that shape our world

Hardnekkige melodietjes

Kirstin Vanlierde

Swiss Policy Research

Geopolitics and Media

Kirsten Zeemeermin

Artikelen, verhalen, gedichten, sprookjes en muziek

A Fetish For Poetry

we write the streets

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

De Taalfluisteraar

Interessante, leuke, toffe en bijwijlen humoristische stukjes over taal

POETRY

| WRITTEN BY KRAGE

KunstVensters

online kunstmagazine

THE DREAM LIFE OF BALSO SNELL

over boeken en auteurs

second part of my life

Geluk volgt uit tevredenheid en tevredenheid is een keuze

In de stilte

berichten en brieven, notities, teksten en radio-werk, tekens van leven en sterven, aanwezigheid en afwezigheid, labo en latrine, liefde en leed.

De Laatste IJsschots

Muziek, taal, poëzie

Evy Van Eynde

Freelance theatermadam, schrijver, docent & creatieve duizendpoot

Woordzoeker vzw

Muzische, artistieke taaleducatie voor kinderen, jongeren en volwassenen

Het Ontstaan

Hoe de woorden zich bewegen en vorm worden

Roos van rijswijk

Schrijft, presenteert, interviewt, coacht en organiseert

Kim in de pen blogt

Belevenissen van een maandagskind

ben zo terug!

En toen was er...

Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

pazzidiparole.wordpress.com/

Ann Van Dessel - Erwin Steyaert - Hilde Pinnoo

Kunstflaneur.be

Flâner est une science, c'est la gastronomie de l'oeil. (Balzac)

Fotogedichten van Lenjef

Losse gedachten in woord en beeld gevangen ©

Figments of a DuTchess

not noble, just Dutch

LouTerLou, I'm telling you

blogs, columns, life

Loessoep

I'd rather be a verb than a noun

Goed Gezind

Terug naar de eenvoud

Kluger Hans

Online platform

Waar mijn pen ligt, ben ik thuis

Wherever I lay my pen, that's my home

KING BILLY's REPUBLIC

For whatever it's worth

Alowieke

Gewortelde nomade in Friesland

Stop Shop 2014

we stoppen de shopping waanzin (voor één jaar)

Jean Philip De Tender

everything is a story

Taaldacht

Mijmeringen over de aard en wortels van onze taal

sarahgoodreau

things and not things.

Door Suzanne

De beleving in al haar facetten

Opmerkelijke Manieren

mijn ervaringen als lid van Mensa

Groove Garden

Adriaan Kuipers

%d bloggers liken dit: