RSS feed

Laat je strikken

Geplaatst op

Ik parkeer aan het projectencentrum. Op de Oude Baan in Maasmechelen. Een dame staat tegen het fietsmuurtje, rookt een sigaret. Ik begeleid hier vandaag de workshop Knap Recycleren voor het project Laat je strikken. Vorig jaar engageerde ik mij als vrijwilliger. Ik ontwaakte toen stilaan uit een moeizame periode, een harde cocon waar ik uit moest groeien. Een winterslaap waarin ik mezelf begroef en heruitvond. Daar word je nederig van. En in mijn geval ook gul. Het leven had mij uitgespuwd en terug in de armen gesloten. Dan mag je wel eens iets terug doen. Een man vraagt of hij helpen kan. Ik draai me om. Knik. Samen dragen we een naaidoos en een stapel oude t-shirten naar binnen. Dat is fijn. Bedankt. Zeg ik. De man haalt zijn schouders op. Verdwijnt in het kelderdoolhof van het projectencentrum. Ik open mijn ogen. Klim op de naaidoos. Kijk uit over de t-shirtenheuvel. Er staat een dame in de knutselruimte. Ze heet me welkom. Dan volgt een kabbelende stroom van binnenkomende vrouwen. Een waaier van vrouwen. Een arsenaal van vrouwen. In een vredesmissie. Gehelmd of niet. Het doet er niet toe. Ze meren aan. Aan mijn voeten. De stroom zingt haar lied. Harmonisch. Klimt. Stuitert hoog. Daalt dan langzaam. Wiegt zichzelf op een stoel aan de overvolle tafel in het knutselhol. We praten over de impact van de textielindustrie. En over al die vrouwen achter hun machine in Bangladesh en in India. Over de rivieren die voorspellen welke kleur volgend seizoen in de mode zal zijn. Over het broos katoentje. En de vloek over de hennepplant. Over brandnetels waarvan iemand ooit nog touwen maakte. Met haar grootmoeder in een Turkse vallei. Over kringwinkels. En dat die stinken. Over miskopen. Iemand gooit een halve kleerkast op tafel. Mooie blouses in glimmende stoffen. Miskopen. Of iemand ze wil? We praten over onze verantwoordelijkheid in het verhaal. Dat we minder zouden moeten wassen, maar dan stink je net zo hard. En dat de was vandaag buiten aan de lijn zou moeten wapperen. De stroom roezemoest. Dat dat verboden is. Op je balkon. In Italië niet, daar rijgen ze waslijnen tussen gebouwen. Van de ene luifel naar de andere. En terug. Zo vetert men hele straten dicht. Maar in Maasmechelen mag dat niet. Het is ook geen zicht. Iemand haalt de schouders op. Ach wat. Het is allemaal de schuld van de staat. De stroomt knikt. Ik rond af. Dat we ook – en dat is wél plezant – dat we ook onze kleren kunnen recycleren. Maar eerst drinken we koffie. Toch? De stroom knikt opnieuw. Koffie. Of thee. Met koekjes uit de Aldi en zelfgebakken briochen.

Na de koffie deel ik stappenplannen uit. Van een t-shirtensieraad. Van een jeanshandtasje. Van een gevlochten riem – gespjes haal je op de Pauwengraaf. Dat ik geen stappenplan heb voor een helm. Er wordt gelachen. Helmen naaien, dat is als eten en drinken. Ik knik. Uiteraard. Het stroomlied laait terug op. Handen betasten stoffen. Ogen kijken zich blind. Aldikoekjes aan diggelen. De thermos is weeral leeg. De vrouwen splitsen zich. In twee groepen die ongegeneerd bij elkaar komen kijken. Ideetjes sprokkelen. Knopen ruilen. De helmengroep kiest glimmend polyester. De sieradengroep kiest katoen. Verder is er geen onderscheid. Ik help en ik leer bij. Dat de stikmachinehersteller niet dood is. Hij heeft alleen zijn winkel gesloten. Komt nu aan huis. Dat vlechten eigenlijk weven is. En dat je dat best met zijn tweeën doet. Teamwork, lach ik. De stroom kijkt op. Alsof één golfje een beek kan vullen. Alsof één golfje de stroming keren kan. Alsof één golfje kiezels kan meesleuren. Naar nieuwe oevers. Om daar een huis te worden. Met ernaast een boom. En een tuin. Waarin een kind schommelt. Waar een moeder door het raam kijkt. Tevreden glimlacht. Dat de vredesmissie geslaagd is. Vandaag. Morgen is weer een andere dag. In Maasmechelen. Op de Oude Baan.

Laat je strikken

 

Advertenties

Over Evy Van Eynde

https://evyvaneynde.wordpress.com/

»

 1. Evy, wat geniet ik toch telkens weer van je prachtige (Vlaamse) taal !

  Beantwoorden
 2. Mooi hoe je elkaar, of eigenlijk de wereld, kunt vinden in een stukje stof en een stukje taal!

  Beantwoorden
  • Hoe bedoel je: 1) Binden 2) Dassen vangen (crypt.) 3) Haken 4) Het versieren van een stroper (crypt.) 5) In een strop vangen 6) In een strik vangen 7) Iemand zien over te halen 8) Jagen 9) Knevelen 10) Knopen 11) Lubben 12) Lussen 13) Met een strik bevestigen 14) Overhalen 15) Stropen 16) Stroppen 17) Vastbinden 18) Vastknopen 19) Vastmaken 20) Vangen 21) Vallen ? 😀

   Beantwoorden
 3. Prachtig, herkenning bij de cocon, ik had hier graag aan deelgenomen.

  Beantwoorden
  • Hopelijk was je er toch een beetje bij tijdens het lezen? PS Geheel symbolisch vond ik laatst een lege vlindercocon. Prachtig was ‘ie. Maar toen ik hem wilde pakken, verpulverde hij tot een vergeten rupsenregen.

   Beantwoorden
 4. Je hebt me weer gestrikt om je mooie tekst met plezier te lezen . Van mij krijg jij ook een strik boven op je verhalenhoofd als bedankje voor de stroom van de vele (soms enge ) sprookjes en mooie verhalen die jij zomaar vrijwillig naar buiten laat vloeien. Ik geniet er telkens weer van !

  Beantwoorden
  • Verhalenhoofd? Dat heb ik spijtig genoeg niet. Ik heb wél een verhalenbuik. Daar borrelen ze omhoog. Tot in mijn vingers. Pennen, zeg ik wel eens, maar dat is gelogen. Het zijn toverstafjes. Die al die verhalen dan tot leven toveren. In jouw hoofd. Zomaar. Omdat het kan. 🙂

   Beantwoorden
 5. Dag Evy wij hebben ons gezellig laten ” strikken ” .
  Maar door je verslag voel ik me helemaal ” in-en gepakt ” Heel hartelijk dank voor je super begeleiding van onze workshop . Warme groet Marita (EVA’S)

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Woordzoeker vzw

Muzische, artistieke taaleducatie voor kinderen, jongeren en volwassenen

Het Ontstaan

Hoe de woorden zich bewegen en vorm worden

Kim in de pen blogt

Belevenissen van een maandagskind

ben zo terug!

En toen was er...

Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Rolf van der Leest

Gebundelde karakters als proviand voor de geest

gedacht & gedicht

en soms wat meer gedicht dan gedacht

pazzidiparole.wordpress.com/

Ann Van Dessel - Erwin Steyaert - Hilde Pinnoo

Lettergoesting in avondland

Over kunst en letters en hun plaats in mijn leven

Fotogedichten van Lenjef

Losse gedachten in woord en beeld gevangen ©

Places Unknown

Dmitrii Lezine's Places Unknown is fine art and travel photography from around the world. Enjoy!

Figments of a DuTchess

not noble, just Dutch

Jonas Bruyneel

Literatuur/Journalistiek/Muziek

LouTerLou, I'm telling you

blogs, columns, life

Loessoep

I'd rather be a verb than a noun

Margo Hermans

Blog what you live; don't live to blog.

Lettersmid

Vindt (de) zin

Goed Gezind

Terug naar de eenvoud

Kluger Hans

Online platform

KING BILLY's REPUBLIC

For whatever it's worth

ilcavallobianco

corri, corri mezza prato

Alowieke

Ik kijk en ik creëer

Stop Shop 2014

we stoppen de shopping waanzin (voor één jaar)

Land van Eden

Een nieuwe manier van leven

Jean Philip De Tender

everything is a story

kribbels uit mijn leven

een kijk in mijn gedachten en de gebeurtenissen uit mijn dagelijks leven, heel gewone dingen, misschien ook wel heel bijzondere......

Taaldacht

Mijmeringen over de aard en wortels van onze taal

Juliecafmeyer's Blog

Just another WordPress.com site

sarahgoodreau

things and not things.

Door Suzanne

De beleving in al haar facetten

Opmerkelijke Manieren

mijn ervaringen als lid van Mensa

akim a.j. willems

pssst...het menu van deze site vind je dààr in het hoekje = = = = = = = = = > > > >

Groove Garden

Adriaan Kuipers

Spiegelingen

Mijn wereld in spiegelbeeld

Kaat Kladdert

Kaat kladdert erop los

Ketogeen... en... Wat ?

Zelfexperiment van ketogeen..... eten ! En ? Hé ? Ja dat !

Leen Huet

Leen Huets blog

Tom Driesen

En als je me niet gelooft dan maak ik je iets mooiers wijs

%d bloggers liken dit: